Go to Top

Met 20 Sterklasleerlingen 3 dagen naar Valencia

Sterklas Jan van As

Met 20 Sterklasleerlingen Vis&Inspiratie naar Valencia .
Zaterdag 24 juni
Zaterdagmorgen vertrokken 20 Sterklasleerlingen met enig oponthoud, maar eenmaal in de de bus gingen we richting Eindhoven Airport om de vlucht te halen naar het zonnige Valencia!

Aangekomen op Valencia Airport vertrokken wij met meerdere taxis naar het Purple Nest Hostel aan de Placa de Tétuan waar wij met z’n allen sliepen. Snel inchecken en hup, meteen naar de fietsverhuur om vervolgens de Trendtour te starten. Het was immers warm, dus een kleine verkoeling konden wij wel gebruiken.

Margreet gaf een korte uitleg over waar wij als fietsende Amsterdammers rekening mee moesten houden; niet bellen op de fiets, bij rood stoppen, bij groen weer rijden, fiets achter elkaar en houd het netjes 😊

Wij hebben Casa Montana bezocht, een Bodega uit 1836 met zeer mooie wijnen en een fantastische ham. Een ham die wij nooit eerder hebben gegeten, zo zacht en mild van smaak. Vervolgens hebben wij onze tour voortgezet naar een kleine lokale markt en een bierproeverij in een gemoedelijke bibliotheek. Dit was het Kubik café, met een kleine brouwerij naar Nederlands voorbeeld en inspiratie, zoals ‘Brouwerij het IJ’ en ‘Jopen’ in Haarlem. Hier proefden wij 3 bijzondere bieren met een hoge gisting. De meest smaakvolle was het donkere Sylvana biertje.

Onderweg hebben wij een bezoek gebracht aan restaurant Vuelve Carolina, een moderne zaak met zeer goede tapas, goede wijn. Met de trap naar boven kwam je in het restaurant en de keuken, waar veel ambachtelijk werk wordt gedaan.

Nadat we de fietsen weer heelhuids hadden teruggebracht, gingen wij ons even opfrissen in het hotel. Al wandelend gingen wij gezamenlijk naar de Mercado Central voor een kookshow van Michelinster chef Ricard Camarena die ons een aantal Corvina bewerkingen liet zien en proeven. Hij werd geasisteerd door een Nederlandse sous-chef die al 3 jaar bij hem werkte en fungeerde als tolk.

Na deze bijzondere en leerzame demo gingen wij naar restaurant Vino Blanco waar een 6 tal gerechten werd geserveerd. Uiteraard werder er goede wijnen geserveerd en voor de liefhebbers eventueel een glas bier of een soft drink. Om middernacht gingen er enkele (verstandig) terug naar het hostel, grotendeels hebben de diverse clubs en openlucht disco’s in Valencia bezocht. Vroeg in de ochtend kwamen de meesten weer terug in het hostel voor een korte nacht.

Zondag 25 juni
Zondagmorgen vertrok de bus naar de haven van Burrania voor een bezoek aan de duurzame kwekerij van Corvina Rex, dorades en zeebaars. De visssen worden hier alleen in het seizoen gekweekt en gevangen. Per boot gingen wij naar de kweekbassins die 5 zeemijl verderop in zee lagen, waar deze worden gevoerd en na het bereiken van het gewenst gewicht en maat, worden gevangen en verwerkt in de fabriek. Er werd een goede uitleg gegeven over de samenstelling van het visvoer, hoe het wordt verwerkt met veel visolie en wanneer de vissen gevoerd worden.

Aansluitend aan het bezoek aan de kwekerij werd er een perfecte lunch in restaurant Burrania Nova geserveerd. Het was een pure lunch met heel mooie producten en fantastische smaken. Wij proefden o.a. stokvis en op smaak gebrachte salades. Geen Spaanse luch is compleet zonder een Valenciaans paella, ook deze was weer super!

Om 16.00 uur kwamen wij weer aan op de hostel, snel weer opfrissen en/of douchen. De meesten pakten een taxi om vervolgens terug te gaan naar het strand. Hier zijn ook veel leuke beachclubs te vinden aan de boulevard waar door sommige een paar lekkere cocktails werden genuttigd.
Maar niet voor lang want om 20.30 uur hadden wij afgesproken in restaurant La Salita. La Salita heeft een Nederlandse gastheer/eigenaar Jorne. Zijn vriendin Bégona Rodrigo is gekozen tot de beste vrouwelijke chef-kok in Spanje. Het was absuloot een fantastische culinaire beleving met passende wijnen, duidelijke uitleg van de filosofie en beleving van de geserveerde gerechten. Top! Na afloop hebben enkele Sterklassers het boek van de chef gekocht, die bij elk boek een opdracht schreef. Een gezamenlijke foto met de chef kon natuurlijk niet ontbreken. Ook vandaag was weer een memorabele maar zeer warme dag, die niet snel zal worden vergeten.

Maandag 26 juni
Maandagmorgen moesten we op tijd eruit om uit te checken in het hostel. De koffers konden worden opgeslagen. Om 09.00 uur liepen wij met z’n allen naar het Mercado Central, een enorme grote markthal met vlees, gevogelte, groente en zuivel. Alleen de visafdeling was nog dicht vanwege de afweigheidheid van verse vis, deze komt binnen op dinsdag na de 1e vangst. Na een rondleiding door Esther, een Antilliaanse van Colombiaanse afkomst, mochten de “verslapers” in tussen tijd zorgen voor een heerlijke lunch die genuttigd kon worden in het park. Dit park was een een uniek park, aangelegd in de droog gelegde rivier die door de hele stad loopt.

Het werd een leuke middag met lunch en met wat voetballen werd het snel 14.00 uur. Lopend terug naar het hostel, koffers ophalen en met taxi’s naar het vliegveld om in te checken voor vlucht terug naar Amsterdam.

Om 19.15 uur landen wij op Schiphol waar iedereen vervolgens zijn of haar weg ging.

Margreet, Eric en Sander, bedankt voor deze leerzame en gezellig weekend, namens de Sterklas!
Met culinaire groet en nogmaals bedankt voor de goede zorgen en organisatie,
Ben van Beurten, Theo van Rensch, Jeroen Zwiers en Willem Himmelreich.