Go to Top

Zeeuwse hangcultuur mosselen nu in het seizoen!

Zeeuwse hangcultuur mosselen

Het seizoen van de Zeeuwse hangcultuur mosselen is weer begonnen.
De kwekers zijn momenteel aan het oogsten: een aantal weken eerder dan vorig jaar.
De ZZ4 voer op 23 mei bij Neeltje Jans het water op om de eerste oogst binnen te halen. Een persdelegatie uit Nederland en België was daarbij aanwezig. Een groot deel van de mosselen gaat naar België, waar ze veel meer worden gegeten dan in Nederland.

Uniek

De Zeeuwse hangcultuur is uniek. Ze groeien op dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de mosselen eerder marktwaardig zijn dan de Zeeuwse mosselen van de bodem. Het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor een unieke smaak. Mosselliefhebbers in Nederland en België weten dit prachtige puur Zeeuwse product inmiddels op waarde te schatten.

Mosselen kunnen gegeten worden als het visgehalte minimaal 35 procent is.

Hangcultuur

Hangcultuur vindt al jaren plaats in verschillende landen zoals Spanje, Frankrijk en zelfs in Nieuw-Zeeland. Ook in Nederland gebruikt men deze techniek zowel voor het kweken van mosselen maar ook voor het kweken van Oesters. De Hangcultuur mossel verschild ten opzichte van de Bodemcultuur mossel. De schaal van de Hangcultuur mossel is dunner. Hangcultuur heeft als voordeel dat de mossel sneller groeit. De mossel hangt vrij in het water en komt niet in contact met de zeebodem. Dit heeft als voordeel dat de mossel zand en krabbetjes vrij is. De mossel groeit op in een natuurlijke omgeving waarin zich veel voedsel bevind zoals plankton.

Proef Zeeland

Zelf de sfeer en de Zeeuwse mosselen zien en proeven? Breng een bezoekje aan Proef Zeeland, Neeltje Jans. Een van de oudste mosselkwekerijen van Zeeland. Sinds 1912. Ervaar hoe de mosselen vers uit het water op uw bord belanden. Overheerlijke Mosselen. Zeker Zeeuws!

Bestellen

De mosselen zijn nu verkrijgbaar bij Versvishandel Jan van As. Voor meer informatie, of bestellingen, kunt u bellen naar 020-5829990 of mail uw bestelling naar vishandel@janvanas.nl