Go to Top

Schelvis, terug van weggeweest?

Schelvis, terug van weggeweest?

Gelukkig wordt er in de Hollandse visafslagen tegenwoordig steeds meer schelvis aangevoerd.

Dat is goed nieuws! Want de schelvis is een heerlijke vis en heeft eigenlijk een veel fijnere smaak dan zijn familie, de kabeljauw.

Ooit in een ver verleden kende de schelvis al zijn hoogtijdagen, en werd hij de Koning van de zee genoemd. Maar nu wordt de schelvis veelal gebruikt voor de bekende Fish&Chips of voor de kibbeling. Zonde, want de schelvis is meer dan dat. Schelvis behoort misschien wel tot de best smakende vissen ter wereld.

Wat ook wel leuk om te vertellen is, is dat de schelvis een karakteristieke zwarte vlek heeft op beide zijden van het lichaam. Deze vlek gebruikt de vis als ‘schijnoog’ om roofvissen zoals haaien of andere grote vissen af te schrikken, maar daarnaast ook om zijn prooi te verwarren. Deze zwarte vlek wordt ook wel de Petrusduim genoemd. Petrus was één van de volgers van Jezus en hij geldt voor de katholieken als eerst Paus en de beschermheilige van de vissers. Deze Petrusduim komt ook voor bij de St. Pierre (Zonnevis). Weer wat geleerd!

Vangstgebied

Schelvis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordoostelijke FAO 27. Voor onze eigen kust komen vooral kleine schelvissen voor. De schelvis die uit de wateren van Noorwegen tot IJsland komt, is iets groter en van zeer goede kwaliteit.

Grillen, bakken of in de oven?

Deze vis wordt in veel keukens gebruikt, omdat je er veel mee kan doen door zijn zeer goede pure smaak. De structuur is net zoals de kabeljauw wat los, maar de smaak is sterker dan van de kabeljauw. Dit komt vooral door zijn voedsel patroon dat o.a. bestaat uit een mengelmoes van kreeftjes, kleine visjes, mosselen en mosselachtige. Dus leef je uit in de keuken, maar lekker bakken op de huid heeft onze voorkeur!

Duurzaam?

De Schelvis uit IJsland en de Noorse wateren is MSC gecertificeerd en heeft dus een groene status gekregen van Stichting Vis&Seizoen.