Go to Top

Ze zijn er weer, terug in het seizoen, de Hollandse kokkels!

Hollandse kokkels, top in het seizoen

De zomer is voorbij en de herfst is in volle gang. Wat betekent dat? De kokkels zijn weer in het seizoen!

Hollandse kokkels

De Hollandse kokkels, een ware traktatie van eigen bodem, is nu op zijn best. Waarom? Deze schelpjes voeden zich nu met het vele voedsel dat voor handen is op de bodem van de zee na deze warme nazomer.

Vangstgebied Hollandse kokkels

Deze prachtige smaakvolle schelpjes zijn volop te rapen langs de Nederlandse kust, voornamelijk in de Waddenzee en deltagebieden.
Ze worden gevonden in het zand van de bodem van de zee op ongeveer 5 cm diep. Jonge kokkels die kleiner zijn, liggen dieper in het zand, tot wel 20 cm (echte gravers dus).
Met een speciale kokkelschep worden ze uit de bodem gehaald waarna ze goed worden afgespoeld, verwaterd en verpakt voor versvishandel Jan van As.

Seizoen

De kokkels leven ongeveer 2 tot 4 jaar en ze zijn in de herfst en vroege winter op hun best. Na deze periode als we naar de lente gaan, verliezen ze snel gewicht en smaak.

Het gaat goed met de kokkel!

Sinds 2005 mag er niet meer met grote schepen op kokkels gevist worden in de Waddenzee. Sindsdien zijn er weer meer kokkels gekomen. In 2015 meldde Natuurmonumenten dat de Waddenzee nog nooit eerder zo rijk is geweest aan oudere kokkels als in dat jaar.

Smaak

De kokkel, een zeer ondergewaardeerd schelpje. Iedereen kent wel de vongole, lekker in de pasta. Maar de Hollandse kokkel is een hele goede vervanger voor dit Italiaanse (in verhouding dure) schelpje. Hij bevat veel ´vlees´ en je kunt dit overheerlijke en betaalbare schelpje koken, stomen en indien levend en vers, rauw eten.
Dus vergeet even die mossel, neem voor de verandering eens een heerlijk pannetje kokkels uit eigen zeebodem! Eet smakelijk.

Meer weten of direct een aantal netjes kokkels bestellen? Bel naar 020-5829990 of mail naar vishandel@janvanas.nl en geef je bestelling door.