Go to Top

Lekkere tongetjes!

noordzee tong

Jakob’s favorieten | tong

De tong, een heerlijk visje toch? Maar welke tong bestel jij bij de vishandel?
Jakob legt het je uit.

Er zijn veel soorten tong:

  • Hondstong
  • Atlantische tong
  • Tongschar
  • Noordzee tong

Hondstong

Deze tong, ook wel Witje genoemd, komt uit de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan Spanje en van IJsland tot aan Canada. Wist je dat deze tong 60 cm lang kan worden? Een flinke vis dus! De Hondstong is een goed alternatief voor de bekende Noordzee tong. Dus als de Noordzee tong niet meer verkrijgbaar is, bestel gerust de Hondstong.

Atlantische tong

Dit is een echte zwemmer. Hij zwemt soms wel tot 100 meter diepte. Hierdoor is hij lang en dun gebouwd. Je kan de Atlantische tong heel bestellen. Maar waarom zou je? Hij wordt namelijk ook in mooie filets geleverd. Het is geen alternatief voor de Noordzee tong, maar absoluut de moeite waard om deze vis een keer te proeven.

Tongschar

De koude wateren rondom IJsland, daar kan je de tongschar vinden. Het is een kwetsbaar visje, maar een prima alternatief voor de Noordzee variant. Wanneer bestel je deze vis? In de maanden februari tot en juli.

Noordzee tong

De topper van de Noordzee, wat een heerlijk Hollands visje! De Noordzee tong is de absolute nummer 1 van de platvissen. Het is mijn favoriet!

Het is een grote jongen die maar liefst 75 cm kan behalen met een gewicht van 3 kilo.

Hoe herken je de Noordzee tong?

Mooi ovaal rond met een ronde kop. De huid is licht- tot donkerroodbruin. Eigenlijk is dit een schutkleur, want de tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat ‘s nachts op zoek naar voedsel.

Is deze tong duurzaam? Ja, hij is verkrijgbaar onder het MSC label. Bestel de Noordzee tong in de maanden juli tot en met februari, dan is hij op zijn best. Eet smakelijk!

Met vriendelijke groet,

Jakob Doorn | Visspecialist

visspecialist Jakob Doorn

Jakob Doorn