Go to Top

Vis&Inspiratie investeert in de toekomst

Jan van As Vis&Inspiratie

De toekomst, oftewel de Sterklas, is de volgende generatie topchefs. De Sterklas is de hoogste culinaire opleiding van Nederland en is een initiatief van het Gilde van Nederlandse SVH Meesterkoks.

Vorig jaar heeft Versvishandel Jan van As de Sterklas gevraagd om deel te nemen aan het jaarlijkse Vis&Inspiratie programma. Vis&Inspiratie organiseert vier bijeenkomsten per jaar, bestaande uit 2 bijeenkomsten, een Experience Day en 1 Trendtour. Dit jaar ging de Trendtour naar de prachtige Franse stad Bordeaux.

Vis&Inspiratie en de Sterklassers hebben samen nieuwe concepten, trends en gave hotspots bezocht in Bordeaux. Een absoluut hoogtepunt was David Hervé, de oesterkwekerij gevestigd in het pittoreske Saint Just.

Lees hieronder het hele verslag.

Zaterdag 18 juni 2016

04.45 Als we de auto geparkeerd hebben en de vertrekhal inlopen zien we de eerste Sterklassers al staan. In de veronderstelling dat studenten altijd te laat zijn, kijken wij elkaar aan en denken hardop, zie je wel, ze kunnen echt op tijd komen, dit geeft een goed gevoel. Margreet Teeuwissen voorziet iedereen van een ticket en, stipt 05:00 uur is iedereen door de gebruikelijke veiligheidsinspectie. Daarna door naar het Light Lounge Café voor een ontbijt met een sandwich, een lekker kopje koffie en jus d’orange.
Het vliegtuig van Easyjet compleet met Ierse en Belgische voetbalsupporters vertrekt op tijd. In het vliegtuig zingen wij voor de eerste jarige in de groep.

09.00 Aangekomen op het vliegveld Bordeaux. Het duurt lang voordat wij voorzien zijn van onze gehuurde auto’s. Om 10.30 uur zitten we dan eindelijk in de auto op weg naar het hostel, Auberge de Jeunesse Bordeaux.

11.00 Nadat we snel de koffers hebben neergezet is het de hoogste tijd om aan het programma van dag 1 te beginnen: de fiets. De groep wordt gesplitst en onder begeleiding van het team Vis&Inspiratie van Versvishandel Jan van As bezoeken we die dag gave concepten in Bordeaux. Van een coole hotspot, Le Magasin General met een biologisch en duurzaam concept, genieten wij van een huis gebrouwen biertje tot het klassieke Intercontinental Grand Hotel van Bordeaux. Onderweg struikelen we soms over de Belgen en Ieren. Want tja, ook het EK in Frankrijk gaat zonder Nederland gewoon door. Tijdens de fietstocht op Mountain Bikes zonder spatborden, heeft iedereen de bekende sporen modderig regenwater op de rug. Twee deelnemers gaan tijdens de fietstour in het drukke centrum van Bordeaux onderuit, gelukkig niets gebroken. Aan de inwendige mens is tijdens deze tour goed aan gedacht. Bij Les Cadets een glas wijn gedronken met een charcuterie plate, op de inpandige kegelbaan speelt ieder een spel. Bij de buren is het gezellig, kleine bar groot scherm en kijken onder het genot van een versnapering naar België–Ierland. Een fantastische sfeer, een band van 20 mannen speelt voor de deur.

16:00 Bij Le Carreau in de Rue du Pas-Saint –Georges is er een kleine wijnproeverij met verrassend weer een charcuterie plate. Daarna op de fiets naar Hotel Mama Shelter, met een groot dakterras met uitzicht op de stad. We sluiten de fietstour gezamenlijk af met een borrel en kaasplate op de rooftopbar van dit geweldige hotel. De zon schijnt inmiddels goed en de boys spelen relaxed een potje tafelvoetbal. Om beurten waken wij over de fietsen op het plein, ze kunnen niet op slot. En er zijn veel boefjes en voetbalsupporters die een vervoermiddel zoeken.

17.00 Tijd om de fietsen in te leveren en ons op te frissen voor het diner.

20.00 Wij wandelen naar restaurant Mampuku, aan Rue Ausone. In het net geopende restaurant gaan wij naar boven. Ons diner vindt plaats in de private room. Namens het bestuur van de Sterklas biedt penningmeester Ben van Beurten een glas bubbels als aperitief aan en met een gezamenlijke toast starten wij het diner, wat als shared dining wordt gepresenteerd. Ons shared dinner bevat tal van nieuwe combinaties, die uiteraard door de Sterklassers uitgebreid geanalyseerd en beoordeeld worden. Na het diner gaat ieder zijn weg. Nog even de stad in, feesten met de Ieren (ondanks hun nederlaag 0-3) of lekker terugwandelen naar het hostel.

Zondag 19 juni 2016

07.30 Vroeg op want er moet nog veel geregeld worden. De sterklassers koken vanavond het diner en gaan de inkopen doen op de plaatselijke Marché des Capucins. Een fantastisch uitgebreide versmarkt met vis, schaal- en schelpdieren, vlees, gevogelte, brood, kaas enzovoorts. Een walhalla voor de fijnproever. Nadat de auto volgeladen is met eten en wijn, rijden we terug naar Auberge de Jeunesse Bordeaux. Hier mogen wij de keuken en koeling gebruiken van de gastvrij. De andere auto’s ophalen uit de parking en maken we ons gereed voor de volgende activiteit, op naar St. Emilion en Pomerol.

11.00 We komen na een prachtige rit aan bij Chateau La Dominique. Na het maken van de groepsfoto start de rondleiding. We zien het proces op weg naar heerlijke wijnen, uiteraard wordt de fantastische rondleiding afgesloten met een proeverij met wijn-spijs. De tafels zijn inmiddels gedekt en we nemen plaats aan twee lange tafels met uitzicht op de wijngaard. Een stevige lunch, lekker brood met boerenboter. Met een voorgerecht van gemarineerde heilbot, hoofdgerecht van bavette met salade en frites, een dragonmayonaise en zo te zien knapt iedereen weer op. We sluiten af met Tarte Tatin met vanilleroom en gember en een kop koffie.
Daarna op weg naar het hostel, voor de mise en place en voorbereidingen voor het diner, de tafels worden gedekt, het brood gesneden en het kaasplateau geportioneerd. Jordi van Heerwaarden gaat met een aantal jongens naar het wijn beleving centrum in St. Emilion.

19.00 Nadat een ieder de middag op diverse en eigen wijze heeft doorgebracht genieten we van een heerlijk diner, gekookt door een groep onder leiding van Joris. Na het diner wordt er gezamenlijk opgeruimd en nagetafeld. De meesten gaan nog naar de stad, waar het een gezellig is. Voetbal kijken in een kroeg naar de wedstrijd Zwitserland–Frankrijk. Ze genieten van de feestende supporters en feesten lekker mee. De meesten komen weer bekwaam terug en komen rustig het hostel binnen, zonder enige overlast te geven aan de andere gasten.

Maandag 20 juni 2016

08.00 Genoten van een goed ontbijt in een boulangerie/patisserie en een kop koffie in de stad. Daarna rustig terug gewandeld. Behalve twee Sterklassers, is iedereen weer fris en fruitig aanwezig.

10.00 De auto’s worden volgeladen met de koffers, het wordt tijd voor een bezoek aan David Hervé. Onderweg nog even een korte koffie- en rookstop. Twee uur later zijn we op de plek van bestemming; Saint Just met de oesterpercelen van David Hervé.

12.30 David Hervé zelf ontvangt ons hartelijk en we starten al snel met de rondleiding. David vertelt ons alles over de oesters en ademloos luisteren wij naar deze gepassioneerde man. In de percelen leven garnalen die de bodem bewerken en het ontdoen van zeewier, wat weer de groei van oesters belemmert. Op een idyllisch plekje staat de proeverij klaar. Voordat we plaatsnemen worden de koksbuizen aangetrokken om een paar prachtige groepsfoto’s te maken. David heeft overal aan gedacht. Er wordt getoast met plaatselijke gin, en de verschillende soorten oesters worden geproefd. De door David geregelde chef-kok uit Cognac maakt een heerlijke lunch met diverse oesterbereidingen en andere schaal- en schelpdieren. Ook is er een fotograaf die de groepsfoto maakt en een reportage van het evenement.

16.00 Tijd om te vertrekken naar het vliegveld. Na een ontspannen terugreis komen we aan op het vliegveld. We moeten de auto’s weer inleveren, de tickets werden voor de terugvlucht uitgedeeld om vervolgens in te checken. Helaas we moeten nog even geduld hebben. Na 2,5 uur vertraging gaat het vliegtuig de lucht in. Nog gezongen voor de jarige Jordi in het vliegtuig. Aankomst dinsdag 21 juni 00.50 uur.
Velen moeten het thuisfront bellen, want er is geen openbaar vervoer meer beschikbaar.

Dinsdag 21 juni 2016

02.30 Thuis… moe maar voldaan. Wat een leuke inspirerende club mensen. Sterklas en Bordeaux jullie waren geweldig!! Eric, Jordi en Margreet, namens de Sterklas, Theo van Rensch, Jeroen Zwiers en Ben van Beurten, Willem Himmelreich onze hartelijke dank voor deze inspirerende reis, wij hebben ervan genoten!