Go to Top

Forse toename van het aantal schollen in de Noordzee

schol koop je bij vishandel jan van as

Forse toename van het aantal schollen in de Noordzee

De afgelopen 10 jaar is de stand van de volwassen schollen fors toegenomen. Biologen schatten dat er nu ongeveer 900 duizend ton schol rondzwemt in de Noordzee. Deze hoeveelheid is de laatste 50 jaar niet meer zo hoog geweest.

Dit geeft aan dat initiatieven zoals Stichting Vis&Seizoen werken! Door deze beweging komt er langzaam een bewustwording op gang. Consumenten gaan steeds meer beseffen dat je niet zomaar kunt ‘graaien’ in onze zeeën. Seizoensvis wordt steeds meer omarmt en de vissen in de paaiperiode worden steeds meer met rust gelaten.

Schol is een van de bekendste platvissen die gevangen wordt in onze Europese wateren. Schollen hebben een bruine huid met opvallende oranje stippen aan de bovenkant. De onderkant van de schol is wit.

In de Horeca wordt ook wel gesproken van steenschol, maar een steenschol is een Tongschar.

Onze zuidenburen hebben eigenlijk de mooiste naam voor de Schol. Zij spreken van de Pladijs. Dit stamt af van de Latijnse naam Pleuronectes Platessa.

Gastronomie

Schol is een echte zomervis. Tijdens de zomerperiode is de schol qua smaak uitmuntend. Het visvlees is lekker dik wat resulteert in een hoog rendement. Schol kun je bakken, grillen en stomen.

Seizoen

Schol wordt het gehele jaar geconsumeerd. Helaas, want ook de schol heeft haar slechte periode. Tijdens de wintermaanden is de schol ernstig mager, het is meer graat dan vlees. De paaiperiode van de schol is van januari tot en met maart. Het is raadzaam in deze periode geen schol te consumeren. De vis is dan smaakloos, de filets zijn dun en waterig en er zit dus ook veel kuit in de vis. De schol mag dan wel goedkoop zijn in die periode, maar als u de schol bemachtigd is dit een regelrechte miskoop. Beste seizoen om schol te consumeren is van mei tot en met december.

Techniek

Schol wordt bevist met de pulswing, maar ook met boomkor, flyshoot, twinrig en staandwant.

Tip

In de wintermaanden zijn de schollen mager, het is een echte zomervis. Onthoud dit gezegde: Schijnt de zon op je bol, eet dan schol!