Go to Top

Zalmprijs schiet momenteel de lucht in

vishandel legt uit waarom zalmprijs zo hoog ligt momenteel

Oorzaak hoge zalmprijs

De zalmprijzen zijn ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld en daarmee nog nooit zo hoog geweest sinds de jaren 80…

Het is de meeste horecabedrijven niet ontgaan, de zalmprijs schiet momenteel de lucht in. De zalmprijzen zijn ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld en daarmee nog nooit zo hoog geweest sinds de jaren 80, toen de zalmindustrie nog maar een fractie was van wat het vandaag is.

Hoge algenbloei

De voornaamste reden is dat een algenbloei in februari van dit jaar de productie van zalm in Chili grotendeels heeft plat gelegd. Chili is na Noorwegen de grootste producent van zalm. Omdat algen zuurstof uit het water opnemen gaan veel vissen dood. Volgens deskundige wordt de algen uitbraak veroorzaakt door de El Niño. De El Niño is dit jaar ongebruikelijk sterk en zorgt voor hoge watertemperaturen, ideale omstandigheden voor een hoge algengroei.

Bij Zuid Chileense zalmkwekerijen zijn meer dan 25 miljoen zalmen gestorven, wat neer komt op een productie van 100.000 ton zalm, die in de tweede helft van dit jaar verwerkt had moeten worden. Amerikaanse importeurs die voorheen de zalm in Chili kochten, kopen nu massaal zalm uit Noorwegen. Zalm export van Noorwegen naar Amerika is met 102% gestegen.

Productie Noorwegen valt tegen

Daarnaast valt de productie in Noorwegen tegen door biologische factoren. Veel zalm is nog niet groot genoeg en moet om te groeien daardoor langer op zee blijven. Hierdoor is de productie in Noorwegen met ongeveer 4% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Vraag naar zalm blijft stijgen

De vraag naar zalm is de laatste jaren enorm gestegen. De zalmindustrie was altijd in staat om op hetzelfde niveau mee te groeien met de vraag. Maar nu zien we dat deze groei stabiliseert, terwijl de vraag nog steeds stijgend is. De hoge vraag naar zalm en tegenvallende productie in Noorwegen zorgt momenteel voor hogere prijzen.

Verwachting najaar

De verwachting is dat in de herfst en rond kerst van dit jaar er meer zalm op de markt beschikbaar zal zijn door een hogere watertemperatuur in de zee. De zalm groeit sneller in het warmere zeewater wat zorgt voor een toename in biomassa. Desondanks is de productie in Chili nog steeds aan het afnemen, het heeft tijd nodig voordat de zalmproductie in Chili volledig hersteld is.

Alternatieven

Als alternatief kunt u onze duurzame wilde Coho of Chum zalm bestellen. Neem voor meer informatie of bestelling contact op met onze verkoop binnendienst via 020-5829990.

Eric van As