Go to Top

Diklipharder: een leuk alternatief voor wilde zeebaars

harder kopen vishandel

Diklipharder

Diklipharder is een van de best smakende harders die in onze wateren voorkomt. De harder is een schitterende vis die aan de bovenzijde mooi donkerblauw is met een naar wit uitlopende buikzijde. Deze harder heeft grove schubben met een duidelijk zichtbare blauwe belijning op zijn flank. Diklipharders eten plankton, kreeftachtige en slakken. Deze harder komt voor ten oosten van de Atlantische-oceaan, van Noorwegen tot aan Senegal en rondom IJsland. Diklipharder komt ook voor in de Noordzee en in de riviermondingen. De benaming ligt voor de hand, dit exemplaar heeft een dikke bovenlip, vandaar dat deze vis diklipharder wordt noemt. Deze harder kan een lengte van 90 centimeter behalen met een gewicht van 8 kilo en zwemt tot op een diepte van 120 meter.

Seizoen & duurzaamheid

Deze vis is in het seizoen van mei tot en met december. Daarna trekt deze vis naar zuidelijke wateren. Diklipharder zet hoofdzakelijk haar kuit af van januari tot en met maart. Exemplaren die voorkomen in de noordelijke wateren van Noorwegen, zetten de eitjes af in de periode van juli tot augustus.

De populatie van de deze harder uit de Waddenzee is goed en deze vis behoort dan ook tot het 100% Vis&Seizoen assortiment.

De harder wordt op verschillende methodes gevangen. Hoofdzakelijk met de Pole and Line en Staand want.

Gastronomie

Diklipharder is een mooie, betaalbare vis. De structuur van de vis lijkt wat op zeebaars, maar is qua smaak niet te vergelijken. De structuur van de harder is net als de zeebaars lekker vlezig, stevig en vettig. Pas op voor de gronderige harders die afkomstig zijn uit de zuidelijke wateren. Dit probleem is verholpen als u de diklipharder verkiest die afkomstig is uit de Noordzee en Waddenzee. Harder kunt u bakken, grillen, stomen en roken.