Go to Top

Zomer?! Breng met makreel de zomer op tafel

Makreel een echt zomervis

Makreel valt onder de grote familie der makreelachtige, waar de horsmakreel maar ook de tonijn onder valt. Makreel is de moeder der makreelachtige kunnen we zeggen.
Echter is er ook zichtbaar verschil te zien onder de makreel zelf. Makreel die in de zuidelijke wateren voorkomt is iets anders gevlekt op de rugzijde en het vetgehalte is een stuk lager. Makreel die in de noordelijke wateren voorkomt is ronder gevormd en heeft een hoger vetgehalte. Makreel kan een lengte van 60 centimeter behalen met een gewicht van maximaal 3 kilo. Deze vis leeft tot op een diepte van 200 meter.

Vangstgebied

De Scomber scombrus komt voor in de wateren ten Noorden van de Atlantische oceaan van Amerika tot aan Noorwegen. Ook treft men de makreel aan in de Noordzee en in de Middellandse Zee.

Makreel is een echte zomervis, in de zomer is deze vis namelijk lekker vettig en dik

Gastronomie

Makreel is een veelzijdig visje. Deze wordt vaak te koop aangeboden als deze gerookt of gestoomd is. Vers wordt deze uiteraard ook verhandeld, maar houd voor een optimale smaak rekening met het seizoen waarin deze vis zich bevindt. Makreel is een echte zomervis, in de zomer is deze vis namelijk lekker vettig en dik. Verse exemplaren kunt zelfs rauw consumeren maar bakken en grillen behoort tevens tot de mogelijkheden.

Seizoen

Makreel is een echte zomervis. In de winterperiode is de makreel mager. Het seizoen van de makreel is van juni tot en met maart.

Vangsttechniek

Makreel wordt het meest bevist met de purse seine en de flyshoot.

Makreel met een hoog vetgehalte kunt u niet lang bewaren

Tip

Let op: makreel met een hoog vetgehalte kunt u niet lang bewaren. Verwijder ten alle tijden de ingewanden als u de vis wilt bewaren. Dat verlengt de houdbaarheid.

Alternatief

Een alternatief kan de horsmakreel, hamachi of trevally zijn.

Duurzaamheid

Makreel is een niet bedreigde soort en is verkrijgbaar onder het MSC label en valt onder de groene kolom van de VISwijzer.

Makreel duurzaam jan van as

Koop duurzame makreel bij Jan van As

zomer met makreel

Makreel een echt zomervis