Go to Top

IJslandse Langoustine

info over IJslandse langoustine

IJslandse langoustine

Nephrops norvegicus

Soort

De langoustine, ook wel Noorse kreeft genoemd, komt voor in de oostelijke delen van de Atlantische Oceaan en in de Noordzee. De langoustine stamt af van de garnaalachtige. De groep garnaalachtige kan weer onderverdeeld worden in krabachtige, kreeftachtige en garnaalachtige. Langoustine behoort tot de groep kreeftachtige. Langoustine kent meerdere soorten die wereldwijd zijn verspreid. Kenmerkend is dat de langoustine een oranje gekleurd uiterlijk bezit en slanke geschaarde voorpoten heeft. Langoustine leeft op zuivere slibbodems tot op een diepte van 700 meter, waar hij zich schuil houdt in holen en spleten van gesteentes. De langoustine kan een lengte van 30 cm behalen met soms wel een gewicht van 900 gram. De IJslandse langoustine is dezelfde soort die men ook aantreft in Schotland, Ierland, Nederland en in de Deense wateren. Opvallend is dat de IJslandse langoustine meer geel van kleur is dan langoustines uit andere delen van Europa. Dat komt omdat de IJslandse langoustine minder stress heeft gehad tijdens de vangst. Is de kleur diep oranje dan heeft de langoustine meer stress gehad. De IJslandse langoustine kan vers worden verhandeld, maar meestal wordt dit exemplaar direct aan boord na vangst ingevroren op een temperatuur van -60 graden om de kwaliteit te waarborgen. Resultaat is een hoogwaardige stressvrije langoustine die na het ontdooi proces met een gerust hart rauw geconsumeerd kan worden.

Gastronomie

IJslandse langoustines zijn een traktatie. Liefhebbers beweren dat de langoustine zelfs beter smaakt dan kreeft. Langoustine heeft een fantastisch zoete smaak in zich. U dient wel ten alle tijden het darmkanaal te verwijderen, want dat beïnvloed de smaak. Feit is dat de langoustine betaalbaar is, dat maakt de keuze wel extra makkelijk. Langoustine kunt u bakken, grillen en zelfs rauw consumeren.

Seizoen

Uiteraard kent deze langoustine een goede en een slechte periode waarin deze haar eitjes afzet. Maar omdat dit hoofdzakelijk een diepvries product betreft kunt u deze langoustine het gehele jaar consumeren.

Techniek

De langoustine wordt gevangen met korven die worden uitgezet in zee. Eenmaal aan boord worden deze direct ingevroren.

Tip

U kunt ook IJslandse langoustinestaarten bemachtigen. Wel even het darmkanaal verwijderen. Trekt u in een keer het kanaal eruit, dan was deze zeer vers. Breekt het kanaal steeds af dan was de langoustine niet vers. Na ontdooien niet meer invriezen.

Alternatief

Indien u geen IJslandse langoustine kunt bemachtigen verkies dan Schotse of Noorse exemplaren.

Duurzaamheid

IJslandse langoustine is duurzaam en behoort to het ‘Onbezorgd 100% Duurzaam’ assortiment, vanwege de goede manier van vangst en voldoende populatie.