Go to Top

Hangcultuur mosselen seizoen weer begonnen

Het hangcultuur-mosselseizoen is geopend.

Op 1 juni werd bij de hangcultuurpercelen langs de Grevelingendam in Bruinisse, Zeeland de eerste lichting mosselen boven water gehaald onder toeziend oog van de pers, provincie Zeeland, vertegenwoordigers Ministerie van Economische Zaken en alle Zeeuwse Hangcultuurmosselkwekers. Aan boord van de Brussel 35 werd symbolisch de eerste lijn met mosselen omhoog gehaald. De Zeeuwse hangcultuur mossel bevat meer dan 30% vlees, dus geschikt voor consumptie. Mosselen kunnen gegeten worden als het ‘visgehalte’ minimaal 30%  is.  Volgens de kweker is de kwaliteit heel goed.

Hangcultuur

Hangcultuur vindt al jaren plaats in verschillende landen zoals Spanje, Frankrijk en zelfs in Nieuw-Zeeland. Ook in Nederland gebruikt men deze techniek zowel voor het kweken van mosselen maar ook voor het kweken van Oesters. De Hangcultuur mossel verschild ten opzichte van de Bodemcultuur mossel. De schaal van de Hangcultuur mossel is dunner. Hangcultuur heeft als voordeel dat de mossel sneller groeit. De mossel hangt vrij in het water en komt niet in contact met de zeebodem. Dit heeft als voordeel dat de mossel zand en krabbetjes vrij is. De mossel groeit op in een natuurlijke omgeving waarin zich veel voedsel bevind zoals plankton.

100% Zeeuws

100% Zeeuws 100 procent zeeuws logo. Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn te herkennen aan een speciaal logo dat een 100 procent Zeeuwse afkomst garandeert. De vereniging ‘Zeeuwse Hangcultuurkwekers’ ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels.

Bestellen

De mosselen zijn nu verkrijgbaar bij Versvishandel Jan van As. Voor meer informatie, of bestellingen, kunt u bellen naar 020-5829990 of mail uw bestelling naar vishandel@janvanas.nl

Proef Zeeland

Zelf de sfeer en de Zeeuwse mosselen zien en proeven? Breng een bezoekje aan Proef Zeeland, Neeltje Jans Mosselen. Een van de oudste mosselkwekerijen van Zeeland. Sinds 1912. Ervaar hoe de mosselen vers uit het water op uw bord belanden. Overheerlijke Mosselen. Zeker Zeeuws!