Go to Top

Straalvinnige Koolvis

Straalvinnige Koolvis

Straalvinnige vissen zoals de koolvis en de kabeljauw worden zo genoemd, omdat deze vissen stralen in hun vinnen bevatten . Dit zijn beenachtige structuren in de vinnen die de huid ondersteunen. Beenvissen hebben hun naam te danken aan de verbeende vinstralen. Toch hebben ze ook soepele vinnen die door de vinstralen voldoende stevigheid hebben, zoals een borst- en buikvin. Wereldwijd zijn er 30.000 soorten straalvinnigen die worden vertegenwoordigd in het zoute en het zoete water. Deze worden weer onderverdeeld in verschillende ordes zoals de steurachtigen, haringachtigen, tandkarpers, karperachtigen, snoekachtigen, zalmachtigen , schelvisachtigen zoals de koolvis.

Info over de Koolvis

Koolvis is dus familie van de schelvisachtigen die op haar beurt tot de kabeljauwachtigen behoort. Koolvis is een sterk ondergewaardeerde vis. Er wordt vaak gedacht dat deze vis alleen maar verwerkt wordt tot vissticks en dergelijke. Koolvis is juist een traktatie. Dit exemplaar komt voor in het noorden van Groenland tot aan Spitsbergen en in de Atlantische Oceaan. Hoogwaardige kwaliteit is te vinden in IJsland, Denemarken en Noorwegen. Hier wordt de koolvis veel met de lijn gevangen. Koolvis vis zwemt tot op een diepte van 350 meter. Deze vis kan 135 centimeter lang worden met een gewicht van 30 kilo. De kleur van de huid is overwegend donkergrijs aan de bovenzijde uitlopend naar een lichtgrijze buikzijde.

Seizoen

Het beste seizoen om de koolvis te eten is van maart tot en met december. Let op: dit geldt allen voor exemplaren die afkomstig zijn uit de Noord-Atlantische Oceaan.

Techniek

Koolvis wordt met verschillende trawl technieken gevangen. Hoogwaardige kwaliteit is afkomstig van de Longline. Koolvis uit Denemarken en Noorwegen zijn onder het label van MSC verkrijgbaar.