Go to Top

Alles over het Schotse scheermes

Het Schotse scheermes | Ensis Magnus

Ensis is een geslacht van middelgrote, in zee levende schelpdieren. In Nederland beter bekend als ‘scheermes’. De typesoort van dit geslacht is Ensis magnus.

Grote exemplaren tref je in de Europese wateren van West-Engeland, Ierland en Schotland aan. De Ensis sliqua wordt ook wel Schots scheermes genoemd. Dit beestje leeft tot op een diepte van 50 meter en kan een lengte van ruim 20 centimeter behalen. Het Schotse scheermes leeft vooral in de diepere geulen achter de branding en staat recht op in het zand. Deze schelp voedt zich met plankton. Het scheermes is een tweekleppig schelpdier en heeft een lange, vrij stevige, schelp. Aan de binnenzijde van de schelp bevindt het vlees. De kleur van de schelp is groen/bruinig en heeft een duidelijke groeibelijning. Deze is goed zichtbaar aan beide uiteinden van de schelp.

Gastronomie

Het Schotse scheermes bezit relatief veel vlees. De smaak is zoetig en kan men het best omschrijven als een mix van inktvis en Coquille. Het Schotse scheermes wordt hoofdzakelijk levend verhandeld en is nagenoeg zandloos. Het scheermes kun je als hij nog levend is zelfs rauw eten. Daarnaast kun je hem koken, stomen en grillen. Let op: verwarm het scheermes niet te lang anders wordt deze taai.

Seizoen

Het Schotse scheermes kun je bijna het hele jaar consumeren. In de koude winterperiode zijn de Schotse scheermessen slechter verkrijgbaar, vaak door weersomstandigheden.

Techniek

Het Schotse scheermes wordt gevangen met de hydraulische kor. Met deze methode worden de schelpdieren met hoge druk los gespoten en opgezogen. Een duurzamere manier is het met de hand opduiken. Tegenwoordig wordt het scheermes ook gekweekt.