Go to Top

De ‘oogjes’ van de coquille

Coquille in schaal kopen bij Jan van As

Catadioptrische ogen van coquille

Catadioptrische ogen zijn de ‘oogjes’ die aan de zijkant van de coquille zitten. Deze ‘oogjes’ helpen de coquille om licht en donker te onderscheiden. Hierdoor kan de coquille de vijanden waarnemen en zijn schelp dichtknijpen.

Normaal gesproken staat de schelp 10 cm open. Zo kunnen de coquilles het zeewater filteren (door zijn fijnmazige kieuwen) en daardoor het plankton en andere minuscule diertjes tot zich nemen. Door dit voedsel ontwikkelen de coquilles hun specifieke smaak.

Versvishandel Jan van As verkoopt 2 soorten coquilles in schelp: de Pecten Jacobaeus en de Pecten Maximus.

Coquilles St. Jacques

De Latijnse benaming van de Coquilles St. Jacques is de Pecten Jacobaeus. In Nederland noemen we deze schelp de Sint-Jakobsschelp. De benaming Sint-Jakobsschelp komt van de apostel Jakobus. Deze apostel stierf in het oosten. Zijn lichaam werd overgebracht naar Santiago de Compostella in Spanje. Tijdens de middeleeuwen gingen bedevaartgangers op weg naar het graf van Jakobus. Bedevaartgangers aten in die tijd de coquille en gaven de benaming Saint-Jacques aan deze schelp en droegen op de terugweg deze schelp als bewijs van hun bezoek aan het graf en ter bescherming tegen struikrovers. Alleen dit exemplaar mag de naam Sint-Jakobsschelp dragen, andere soorten Scallops eigenlijk niet.

Deze Coquille St. Jacques wordt ook wel de gesleepte Franse coquille genoemd en heeft echt die zoete smaak. Let wel op, want de Sint-Jakobsschelp kan zand bevatten, omdat ze worden gesleept met een kor. Dus spoel de schelp voorzichtig. Gebruik de schelp liever niet tussen juni en augustus, dan is deze coquille namelijk aan het voortplanten.

King Scallop

Als we over de Pecten Maximus (King Scallop) spreken dan hebben we het bij Jan van As over de Noorse Coquilles.

Deze mooie grote coquilles worden bijna dagelijks aangevoerd uit Trondheim, Noorwegen. Omdat de coquilles gedoken worden, hebben ze bijna geen zand in de schelp. Het seizoen van deze coquilles loopt van augustus tot mei, daarbuiten liever niet consumeren omdat de King Scallop dan aan het voorplanten is.

Ruud

Coquille in schaal op de bodem

Coquille in de schaal