Go to Top

Eerste N-A visserij op blauwe wijting MSC gecertificeerd

Blauwe Wijting MSC

Eerste Noord-Atlantische visserij op blauwe wijting MSC gecertificeerd

Twee derde van de totale vangst van blauwe wijting (Micromesistious poutassaou) in de Noord-Atlantische Oceaan is Marine Stewardship Council (MSC) gecertificeerd voor duurzame visserij. Vissers uit Nederland, Denemarken, Ierland, Schotland en Frankrijk hebben samen gewerkt om het MSC certificaat te verkrijgen. De groep bestaat uit de Pelagic Freezer Trawler Association (NL, DE, UK, F, LT), de Danish Pelagic Producers Organisation, Killybegs Fishermen’s Organisation Ltd (IRL), de Scottish Pelagic Sustainability Group Ltd en de Compagnie des Peches de Saint-Malo (F).

Gerard van Balsfoort van de Pelagic Freezer Trawler Association (PFA), die namens de vijf visserijorganisaties het certificeringsproces coördineerde en begeleidde, zegt: “Ik ben zeer verheugd dat de leden van de vijf visserijorganisaties MSC-certificatie hebben behaald voor de noordoostelijke Atlantische Oceaan visserij op blauwe wijting. Het onderstreept eens te meer de lange termijn inzet en medewerking van de EU pelagische vloot bij het waarborgen van duurzaam visserijbeheer en selectieve visserijpraktijken”.

Zeer selectieve vistechnieken

De gecombineerde vloot van 72 schepen vist op hetzelfde visbestand van blauwe wijting, met pelagische (in de middelste waterlaag) sleepnetten. Dat is een zeer selectieve vismethode voor de vissoorten die gevangen worden. Blauwe wijting maakt bij deze visserij ten minste 99% van de gemiddelde totale vangst uit.

Akoestische apparatuur maakt het voor vissers mogelijk om blauwe wijting te identificeren door zijn karakteristieke signaal type, de diepte en de locatie. Eenmaal geïdentificeerd wordt het net uitgezet en begint de visserij met behulp van sonar om de omvang van de school en zwemrichting te bepalen. Als gevolg van het samenscholende gedrag van blauwe wijting in de paaitijd zijn de vistrekken zeer kort, meestal 10-20 minuten, en is er minimale bijvangst.

Vier van de gecertificeerde visserijen verkopen de vis voornamelijk voor menselijke consumptie, met inbegrip van surimi (vis sticks), terwijl DPPO ook levert voor de vismeelindustrie. Waar vroeger deze vis zijn bestemming vond in de vismeelproductie, is er de afgelopen jaren voor blauwe wijting een afzetmarkt voor menselijke consumptie opgebouwd in Afrika en China.

Een groeiend visbestand

Blauwe wijting is een kabeljauwachtige vis van rond de 25 cm lang. Ze bevinden zich op een diepte van 150 tot 3.000m, maar meestal tussen de 300-400m. Het verspreidingsgebied is het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Het visbestand neemt gestaag toe sinds 2011.

De moderne visserij op blauwe wijting is ontwikkeld tijdens de tweede helft van de jaren 1970 en de visgronden zijn bekend bij vissers en wetenschappers. In 2013 heeft de vloot die binnen deze certificering valt 73.000 ton aangeland. De overeengekomen totaal toegestane vangst voor de noordelijke regio in de EU bedroeg 116.032 ton in 2013. Vanaf nu zal derhalve het grootste deel van de noordelijke blauwe wijting in de EU MSC gecertificeerd zijn.

“Wij verwelkomen de certificering van deze selectieve visserij en zijn verheugd met de internationale samenwerking van visserijbedrijven. Zeker in een tijd waarin goede internationale afspraken in visserijbeheer steeds noodzakelijker blijken.” Zegt de woordvoerder van MSC Benelux Hans Nieuwenhuis.

De MSC certificering is vijf jaar geldig en de beoordeling is uitgevoerd door onafhankelijke auditors van ME Certification ltd.

Bron: MSC