Go to Top

Griet, het welgevormde visje uit de zee

Griet

Wow wat een mooi visje! Griet is echt een delicatesse uit onze wateren, het visje heeft een verfijnde smaak met een stevige vlees structuur die niet snel uit elkaar valt bij het bereiden. Deze vis kom je vanaf IJsland tot zelfs in de Middellandse zee tegen.

SumWing

Wij krijgen de meeste grieten geleverd van de Texel 36. Dit schip maakt gebruik van de vangstmethode SumWing. Een SumWing is gebaseerd op de Boomkormethode. Het verschil is dat de boom vervangen is door een bestuurbare vleugel. Deze houdt het net iets boven de bodem van de zee. Door het gebruik van elektronen worden de vissen ‘gekieteld’ om iets omhoog te komen en dus in het net te zwemmen. De grote voordelen van deze methode zijn de enorme besparing op brandstof en er is nauwelijks sprake van bodemberoering.

Seizoen

Het seizoen van de griet loopt van juli tot en met februari, want van maart tot en met juni schiet deze vis de meeste kuit. In deze periode is de griet dus bezig met de voortplanting. Dit heeft als bijkomend nadeel dat de vis mager en daardoor niet zo smaakvol is en je hebt ook nog eens weinig rendement.

Gastronomie

Door de fijne neutrale smaak kun je met deze vis vele kanten op in de keuken. Je kunt hem onder andere pocheren, bakken, stomen of grillen.

In de boekenserie van Vis&Seizoen staat de Griet in deel 4 blz. 96 t/m 99. Daar vind je ook 2 mooie gerechten.

Ruud