Go to Top

Verse levende kreeft, verser kan niet!

Proef op WR 108: ‘Verser kan niet’

Verse levende kreeft

DEN OEVER – Al vanaf maandag in de leefbak en op vrijdagochtend nog springlevend. Wat dat betreft is de eerste aanvoer van levende kreeftjes door de WR 108 geslaagd. De kotter van De Visser is begonnen met het experimenteel aanvoeren van levende Noorse kreeftjes.

Hiervoor is aan boord een leefbakinstallatie van BioWater geïnstalleerd. De compacte installatie meet 1 kuub en is voorzien van koeling en luchtpomp. In de bak kan ongeveer 250 kilo levende kreeftjes. Het water circuleert en wordt gekoeld. Af en toe wordt er vers zeewater bijgedaan.

Afnemer Jan van As

Vorige week vrijdag kwam de WR 108, met schipper Stephan de Visser, voor het eerst aan in Den Oever met levende Noorse kreeftjes. Afnemer Jan van As had specifiek gevraagd om grote Noorse kreeftjes (stukstal rond de 15).

In totaal had de WR 108 hier 30 kilo van, die nog springlevend waren, ondanks dat de eerste kreeftjes al vanaf maandag in de leefbak zaten. “Inkoper Johan Bontkes van Jan van As was zeer te spreken over deze superkwaliteit”, vertelt vader Adriaan de Visser. “Verser kan gewoon niet.”

De WR 108 had over de hele week in totaal 2.400 kilo gevangen, maar de meeste kreeftjes waren van een (veel) kleiner stukstal, zodat de hoeveelheid levende kreeft wat lager uitviel dan verwacht. “Het is nog aardig wat werk, want je moet die groten een voor een sorteren en in de leefbak doen. Maar het is een mooi experiment en we gaan er mee door. Zeker als we er net zulke mooie prijzen voor gaan krijgen als we vorig jaar in het Franse Lorient hebben gezien!”, zegt De Visser lachend. Begin deze week is de WR 108 weer uitgevaren, met de installatie aan boord.

De proef is onderdeel van het VIP gesubsidieerde project van de VCU en de projectgroep Noorse kreeftjes.

Met de proef wil men antwoord kunnen geven op de vraag of levende maar (vanwege verderweg gelegen visgronden) niet dagverse kreeftjes aan de afnemer aangeboden kunnen worden. Speciaal ontwikkelde en uit te testen leeftanks moeten overleving aan boord mogelijk maken.

Bron: Visserijnieuws.nl