Go to Top

Duurzame IJslandse zalm

Neusje van de zalm

Arctic salmon ofwel IJslandse zalm hebben wij begin 2015 in ons assortiment opgenomen. In de horeca is de vraag de afgelopen jaren flink toegenomen naar deze bijzonder pure, smaakvolle en duurzame zalm.

Deze gekweekte zalm komt het dichtst in de buurt van de wilde Atlantische. De vissen hebben ruimte om te zwemmen in de zeer ruime kooien in het snelstromende, verse, voedzame oceaanwater.

Kweekwijze IJslandse zalm

Fjardalax heeft in drie verschillende fjorden kooien geplaatst. In de eerste kooi zwemt de jonge zalm (deze wordt uitgezet als deze een minimum gewicht van 300 gram heeft). De tweede kooi wordt gebruikt om te ‘oogsten’ en in de derde kooi krijgen de zalm rust, altijd minimaal 6 maanden.

Bij deze kweekwijze wordt dit gedeelte van de fjord minimaal 6 maanden met rust gelaten en wordt het risico op luis of enige vorm van ziekte geminimaliseerd. Het gebruik van additieven of antibiotica is ten strengste verboden.

De zalmen hebben veel bewegingsvrijheid, omdat er niet veel zalmen in de zalmkooien geplaatst worden. De zalm wordt samen met het zeewater met een pomp in de ‘oogst boot’ gepompt. Hij komt zwemmend (via een buis) tegen de stroming in het bassin binnen. Zo wordt de natuurlijke omgeving zo goed mogelijk nagebootst. Dit maakt de kans op stress zo klein mogelijk.

Assortiment duurzame zalm

Versvishandel Jan van As kan deze zalm vijf keer per week geleverd krijgen, dus de kwaliteit is top! Bovendien behoort deze IJslandse zalm tot het ‘Onbezorgd 100% Duurzaam’  assortiment van Vis&Seizoen.

Naast de IJslandse zalm bestaat ons assortiment ook uit Noorse, Schotse en Canadese /Amerikaanse zalm.